Schisandros vaisius – egzotiškas penkių pojūčių skonis
Schisandros vaisius, dar žinomas kaip Schisandra chinensis, kilęs iš atsparių krūmų, augančių Rytų Azijoje, daugiausia Kinijoje. Jo kiniškas pavadinimas „Wu-Wei-Zi“ reiškia „penki skoniai“ ir puikiai apibūdina unikalias šio augalo savybes. Vaisiaus odelė švelniai saldi, minkštimas ryškiai rūgštus, o sėklos stebina lengvu kartumu ir aitrumu. Įdomu tai, kad bręsdamas vaisius įgauna šiek tiek sūroką skonį, todėl tai tikra kulinarinė mįslė.
Schisandros plačiai naudojamos viso pasaulio virtuvėse. Jas galima valgyti šviežias arba gaminti į uogienes, uogienes ar sultis, kurios pagerina patiekalų ir gėrimų skonį. Džiovinti vaisiai yra puikus ingredientas aromatingai arbatai ar kompotui gaminti. Gaminant maistą atsiskleidžia visas jų aromatas ir skonis, todėl jie yra unikalus priedas tiek kasdieniams, tiek gurmaniškiems patiekalams.
Schisandros vaisius ne tik džiugina unikaliu skonio profiliu, bet ir leidžia atlikti įvairius kulinarinius eksperimentus, praturtindamas tiek gėrimus, tiek patiekalus rytietišku prieskoniu.
Tai adaptogeninis augalas, turintis daug potencialios naudos sveikatai. Tai apima kepenų palaikymą, kognityvinių funkcijų gerinimą ir streso mažinimą. Ji taip pat veikia kaip antioksidantas ir priešuždegiminis preparatas, gali padėti nuo nuovargio, nemigos ir fizinio pajėgumo.
Tradicinėje kinų medicinoje ji naudojama nemigai gydyti ir širdžiai raminti, o manoma, kad tai susiję su miegu. Schisandra gali turėti apsauginį poveikį odai. Kai kurie tyrimai rodo, kad ji gali pagerinti lytinę funkciją. Taip pat manoma, kad schisandra palaiko virškinimo sveikatą.