„Gainerių” pasirinkimo klaidos ir glikemijos indeksas
Gainerius rinkitės atsakingai! Daug rinkoje esančių produktų ypač gainerių turi didelį kiekį pigių, bei modifikuotų žaliavų kurios įtakoja aukštą (GI) indeksą. Pagrindiniai ingidientai pasitaikantys gaineriuose tai cukrus, modikikuotas kviečių ir kukuruzų krakmolas. Jai esate akli ir neskaitote etikečių/sudėties, tai vėliau esant sveikatos problemai kaltinkite tik save.
Glikemijos indeksas (GI)
Glikemijos indeksas matuoja angliavandenių įtaką gliukozės kiekiui kraujyje.
Jis nurodo kaip produktas padidina gliukozės kiekį kraujyje, lyginant su gryna gliukoze skalėje nuo 0 iki 100. Būna GI skalės, kuriose lyginama ne su gliukoze, o su balta duona (tuomet gliukozės indeksas yra 140). Aukšto glikemijos indekso yra greitai organizme skylanys ir pasisavinami angliavandeniai. Juos vartojant cukraus kiekis kraujyje (o kartu ir energijos kiekis) staiga pakyla ir greitai vėl nukrinta.
Iki 55 skaitoma, kad produktas yra žemo GI, nuo 55 iki 70 – vidutinio, virš 70 – aukšto.
Žemu GI pasižymi dauguma vaisių (tarp jų ir džiovinti) ir daržovių (išskyrus bulves, moliūgus ir arbūzus), linų sėmenys, avižos, miežiai, žirniai, lęšiai, pienas, jogurtas, makaronai, grūdėta duona, kai kurie riešutai ir sūriai, aliejai. Ypač saldaus natūralaus saldiklio – agavos sirupo – GI siekia vos 11, todėl jis plačiai naudojamas produktuose diabetikams ir sveikuose saldumynuose.
Vidutinį GI turi nevalytų kviečių produktai, rudi ryžiai, basmati balti ryžiai, virtos bulvės su lupenomis.
Aukšto GI produktai – kukurūzų dribsniai bei spragėsiai, pūsti ryžiai, skustos bulvės, cukrus, balta duona, dauguma baltųjų ryžių, arbūzai, gryna gliukozė, gaivieji gėrimai, šokoladas, medus.
Skirtingose lentelėse galima rasti skirtingų to paties produkto (pvz., bulvių, ryžių, netgi cukraus) GI vertinimų.Jie priklauso nuo konkrečios produkto rūšies, prinokimo, paruošimo ir laikymo būdo. Pavyzdžiui, iš baltų ryžių mažiausiu GI pasižymi basmati ryžiai, o virtos bulvės turi mažesnį GI už keptas, trumpiau virtos – už ilgiau virtas, su odele – už skustas. Cukraus pasisavinimą lėtina skaidulos, todėl svarbu, kad jo maiste pakaktų. Angliavandenių įsisavinimo greitis taip pat priklauso nuo rūgščių ir druskų maiste (actas, pvz., mažina GI, druska – didina). Trumpiau virti produktai paprastai turi mažesnį GI nei ilgiau virti. Valgant aukšto glikemijos indekso produktus (pvz., cukrų, baltą duoną, medų, bulves, baltus ryžius ir pan.), gliukozės ir insulino kiekis kraujyje pakyla staiga, ir staiga krenta. Tokie svyravimai yra žalingi žmogaus organizmui. Aukšto GI maistas gali būti naudingas retkarčiais, kai reikia atgauti jėgas po didelio krūvio arba serganiems hipoglikemija. Nuolat vartojant aukšto GI angliavandenius, gali sutrikti organizmo endokrininė sistema bei medžiagų apytaka ir imti vystytis II tipo diabetas.
Žemo GI produktai paprastai sukuria mažesnį insulino poreikį (nors ne visada), padeda sumažinti blogojo cholesterolio. Žemo glikemijos indekso angliavandenių dieta ypač aktuali žmonėms, sergantiems diabetu, širdies ir kraujagyslių ligomis, turintiems viršsvorio.Valgant žemo GI angliavandenius, energija pasiskirsto tolygiau ir žmogus ilgesnį laiką jaučiasi sotus, jo savijauta ir darbingumas yra geresni.
Gaineris su žemu (GI) ir neturintis jokių modifikuotų produktų. MASS GAINER 30 !